L-Treonin

Posted on oktober 18, 2011

0


Jag började skriva lite kort om aminosyror i somras och har sedan dess tänkt fylla på med mer info om iallafall de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan tillverka själv. Det är oerhört viktigt att vi får i oss alla dessa för att kroppen ska fungera. Brist på en aminosyra kan påverka hela vår hälsa. Oftast får vi höra att aminosyror och tillskott av dessa är speciellt viktiga för personer som tränar och vill bygga muskler, men vet man mer vad de gör så förstår man att de är livsviktiga för oss alla i alla situationer inte enbart vid träning. Här kommer lite kort info om den första:

Threonine, L-Treonin tillhör essentiella aminosyror

Den högsta koncentrationen av L-Treonin finns i hjärtat, centrala nervsystemet och skelettmusklerna.

L-Treonin är en av de essentiella aminosyror och förlöpare till serin och glycin. Kroppen behöver L-Treonin för att optimal matsmältning, mag-tarmfunktion, tillverkning av elastin, kollagen och tandemalj. L-Treonin hindrar fettinlagring i levern. Den anses även vara viktig för den mentala hälsan.

Stor brist av  L-Treonin tros orsaka neurologisk dysfunktion och förlamning. Vid depression och dåligt immunförsvar bör treoninnivåerna undersökas. Det finns studier som tyder på att treoninbrist kan ge upphov irritabilitet och förändrad personlighet.

Intag av L-Treonin har visat sig fördelaktig för patienter med MS, ALS, svår depression och mani. Nivåerna av  L-Treonin sjunker med åldern och behovet ökar vid stress eller svår trauma (som tex olyckor och brännskada). Vegetarianer som inte äter tillräckligt med soja och baljväxter kan få brist på L-Treonin

Rekommenderat dagligt intag av L-Treonin:
150 – 300 mg

Finns i exempelvis:
• Baljväxter
• Spannmål
• Kött
• Ägg, Ost
• Kalkon
• Soja
• Nötter

Toxicitet av L-Treonin:
Doser på 5 g per dag har inte gett några toxiska effekter.

Källa: Passion för Hälsa