L-fenylalanin

Posted on oktober 28, 2011

0


L-fenylalanin är förlöpare till aminosyran tyrosin och därmed förlöpare till norepinefrin, noradrenalin, adrenalin. Dessa ämnen kontrollerar hjärtfrekvensen, blodtrycket, syrekonsumtionen, blodsockerhalten, fettomsättningen och många hjärnfunktioner. Fenylalanin är även förelöpare till den humörlyftande signalsubstansen dopamin och ökar även andra humörlyftande medel såsom PEA och endorfiner. Studier visar att fenylalanin är effektiv vid kroniska smärtstörningar pga dess förmåga till att höja halten i hjärnan av morfinliknande endorfiner (DLPA är den form som vanligtvis används vid vanlig smärta).

Användningsområden/funktioner av  L-fenylalanin:

  • Depression
  • Kroniska smärtor (tex gikt, ryggsmärtor)
  • Mental trötthet
  • Aptitdämpande
  • Viktigt för sköldkörteln och blodkärlen
  • Används vid behandling av neuroser och leversjukdomar och för avgiftning från digitalis
  • Har visat kunnat kontrollera allergier

Brist av L-fenylalanin kan orsaka:

  • Underutveckling hos barn
  • Kan leda till melaninbrist och tendens att få eksem
  • PUK skador beror på brist av L-fenylalanin. PUK är när barn inte kan smälta eller tillgodogöra sig fenylalanin som då kan påverka IQ och tal-gångsvårigheter.

Rekommenderat dagligt intag:

  • Vid depression: 500 – 1500 mg per dag. (Intas mellan måltiderna i upp till 2 veckor)
  • För viktminskning: 500 mg på tom mage vid läggdags.
  • Det optimal intaget bör ligga på 8 gram /dag. En vuxen får i sig ca 5 gram per dag genom kosten.
Kontraindikationer:
  • Ska inte intas av personer med fenylketonuria (PKU)
  • Ska inte intas samtidigt som MAO-hämmare (anti-depressiv medicin) utan läkares samtycke

Finns i exempelvis:
• Fläsk
• Korv
• Kalkon
• Kyckling
• Mjölk
• Yoghurt
• Keso
• Ägg
• Vetekli
• Avokado

Källa: Passion för hälsa samt eget kursmaterial