Kan kostomläggning och uteslutande av mjölk rädda ditt barns (och din egen) hälsa?

Posted on juli 30, 2011

0


Thorbjörg Hafsteinsdottir från Sundhetsrevolutionen är utbildad sjuksköterska och näringsterapeut. Hon har över 20 års erfarenhet och undervisar läkare, ssk och experter inom kost, livsstilssjukdomar, diabetes och fetma, hon skriver om mat i flera tidskrifter och arbetar med kostprogram för barn med beteendestörningar i danska skolor.

”Har ditt barn astmatisk bronkit, eksem eller astma, så misstänk alltid mjölk eller gluten” säger hon. 

Vissa saker styrs av våra gener men den avgörande faktorn är vår livsstil.

Per Bennicke läkare i medicin, kirurgi, neurologi och radiologi med lång erfarenhet inom öron-, näsa- hals. Räddade årligen 600-700 barn från besvär och drän i örat och har 20 års erfarenhet av kostomläggning som behandlingsmetod.

”Avstå från mjölk, ost och smör och ät er bort från öronvärk, drän i örat, astma, allergi, slem, magproblem och kanske till och med cancer” påstår han. 50% av alla barns som skulle ha tvingats till operation och fått drän i örat slapp detta genom att inte konsumera mjölkprodukter.

Vi är ett av de folkslag som dricker mest mjölk i världen, ändå har vi flest fall benskörhet i världen.

Mjölk innehåller inte någon näring eller någon form av kalcium som vi inte kan få på mycket bättre sätt via kosten. Kalciumupptaget från mjölk är dåligt jämfört med det som vi får så mycket lättare från tex gröna bladgrönsaker, mandlar och sesamfrön. Våra kostråd präglas snarare av ekonomiska intressen hos bönder och mejeriindustrin än ett intresse för bättre folkhälsa.

Läs vad läkaren och kirurgen Dr Mercola skriver ”Dont drink your milk” Utdrag: ”Komjölk ligger på första plats bland allergiframkallande ämnen. Det är väl dokumenterat att den orsakar diarré, kramper, andfåddhet, hudutslag och acne. Komjölk är huvudorsaken till de flesta öroninflammationer hos barn och har satts i samband med bla insulinberoende diabetes, leukemi och ofrivillig barnlöshet.

Det positiva med att det är vår livsstil som påverkar vår hälsa är att vi själva kan ändra på det, genom att äta och leva sundare! Ju förr desto bättre.

Graviditet och kost

Du som funderar på att skaffa barn borde definitivt se över dina kostvanor. Ett barn som ligger i magen hos en mamma som äter socker, kakor, läsk, vitt ris och vitt bröd har större anlag för astma och allergier. Sådan kost påveerkar insulinhalten och blodsockerbalansen (läs tidigare inlägg om metabola syndromet). Det förstör också aptiten på ren och nyttig mat och barnet får inte den optimala näringen som ska räcka för att bygga upp ett starkt immunförsvar och så att hormonsystemet och nervsystemet kan mogna. Ofödda barn mår bäst om mamman äter fullkornsprodukter, antioxidanter från frukt och grönt och omega3 från nyttiga oljor, zink, magnesium, B-vitaminer och mineraler, säger Thorbjörg Hafsteinsdotter.

Genetikern Bruce Ames, professor i biokemi och molekylärbiologi vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien säger att man behöver minst 17 vitaminer och mineralämnen i lämpliga doser för att ett spädbarn ska få en fullvärdig arvsmassa.

”Mycket få gravida kvinnor får den näring de behöver. Det gör barnet svagare redan från början. Om man dessutom efter förlossningen fortsätter att belasta barnet med näringsfattig pulvergröt och färdig barnmat med socker och raffinerade kolhydrater så är katastrofen ett faktum. Det är helt enkelt för stor påfrestning för immunsystemet. Dessutom får väldigt många småbarn komjölk idag. (En dryck som är avsedd för en växande kalv) Komjölksprotein är fullt av kaseinmolekyler, som är mycket svåra att bryta ner för omogna tarmsystem. Enligt Thorbjörg är detta det bästa sättet att ge sitt barn astma och eksem. Kroppen måste nämligen reagera på dessa påfrestningar. Mjölk är slembildande och gluten extremt allergiframkallande, så testa under en längre period att utesluta dessa födoämnen ur kosten och se vad som händer”.

Symptom:

  • Mjölk kan angripa slemhinnorna i magen och tarmarna, de övre luftvägarna. lungorna och näsan-mellanörat. Det retar slemhinnorna, som poducerar slem och orsakar harklingar och halsont.
  • Gaser i magen, matsmältningsproblem och kolik.
  • Katarr i mellanörat.
  • Luftvägarna – slem, hosta, astma och allergi.

Många symptom försvinner när man tar bort de födoämnen som framkallar dem. En av de främsta problemskaparna är mjölk. Det har skett en kraftig ökning av barnallergier de senaste 20 åren, samtidigt som vi dricker mer och mer mjölk. Det finns mjölkpulver i nästan all färdigmat, pålägg, pastejer och alla andra möjliga produkter, där det absolut inte hör hemma.

De mjölkprodukter vi har idag är dessutom annorlunda än för 40 år sedan, då mjölken bara var pastöriserad. Numera är den homogeniserad. Det innebär att den centrifugeras så hårt att proteinämnen och fetter splittras sönder till pyttesmå partiklar, som kan fästa vi tarmväggen och irritera den. Därutöver innehåller mjölk östrogen och IGF (Insulin Growth Factor), kanske pga korna mjölkas då de är dräktiga. IGF är den tillväxtfaktor som bla gör att brösten växer hos tonårsflickor och prostatan hos unga män. Mjölken gör att tillväxten drivs på och detta kan gör att cancerceller börjar bildas i brösten och prostata. Läs om Jane Plant som botade sin bröstcancer genom att sluta dricka mjölk. Hon har skrivit boken ”Ditt liv i dina händer”.

* Ekologisk mjölk är inte homogeniserad.

Infon kommer från boken ”Kärnfrisk familj”

Tilläggas bör också, att förutom att mjölk inte är nödvändigt för att vi ska få i oss tillräckligt med kalcium som många tror så är det idag dessutom en cocktail av olika kemikalier och läkemedelsrester – är detta verkligen något du vill ge dina barn? Läs mer.

 

 

Posted in: Barn, Hälsofara, Kost, Näring