Kort om Aminosyror

Posted on juli 20, 2011

0


Aminosyror är byggstenar till protein. Alla kroppens vävnader och celler behöver protein. Proteiner bryts sedan ner i kroppen till aminosyror. Kroppen behöver ca 20 aminosyror och kan omvandla en aminosyra till en annan. 9 livsviktiga (essentiella) aminosyror måste dock tillföras via kosten. Olika aminosyror behövs för olika koppsprocesser och i olika mängd. Även de icke-essentiella aminosyrorna kan vi behöva tillföra extra av ibland.

Essentiella (livsviktiga) aminosyror kan ombildas till icke-essentiella aminosyror, men för detta behövs det hjälp av vitaminer och mineralerGlutamin, cystein, arginine, ornitine, aspargin och tyrosin är exempel på icke essentiella amiosyror som kroppen kan tillverka själv. De essentiella aminosyrorna är: Isoleucin, leucin, lysin, threonin, metionin, tryptofan, fenylalanin, valin och histidin (för spädbarn).

Aminosyrorna är grundläggande byggmaterial för många kroppsvävnader. Muskler, organ, bindväv, hud, hår, naglar o.s.v. består till stor del av protein och brist på protein kan få mycket allvarliga följder. Även hormoner, enzymer samt immunförsvaret består av proteiner. De röda och vita blodkropparna består även av aminosyror.

Aminosyror är också byggmaterial i lipoproteiner, dvs. fetter förenade med proteiner (lipider = fetter). De ombesörjer transporten av fettämnen i blodet. Dessa fettämnen utgörs t.ex. av triglycerider (vanligt fett), kolesterol, fosfolipider och fettlösliga vitaminer. Proteiner kan också uppträda som bärare av läkemedel.

Har man brist på bara en aminosyra så kan det påverka alla de andra aminosyrornas funktion som följd. Och som du precis läste behöver vi tillräckligt med vitaminer och mineraler för att ombilda aminosyrorna. Det är viktigt att komma ihåg hur komplex kroppen är och att den behöver hela näringsspektrat för att fungera optimalt.

Aminosyror kan användas i terapeutiskt syfte och har visat sig vara mycket effektivt. Jag kommer att skriva mer om de olika aminosyrorna i framtiden. Först ut blir L-Carnitin som jag nämnde i mitt tidigare inlägg om Beach 2011 😉

Posted in: Kost, Näring, Tillskott