Vad händer med vår mat?

Posted on juli 13, 2011

0


Det är intressant det här med näringsrekommendationer. Det kommer fler och fler studier på lågt näringsinnehåll i maten men trots det fortsätter man inom vården och också inom idrottsvärlden att hävda att man kan äta sig till tillräckligt med näring. Vi behöver inga tillskott. Samtidigt som man vet att jordarna är försurade (utarmade på mineraler), frukt och grönsaker skördas utan att hinna mogna i solen, besprutas och bestrålas och behandlas på olika sätt för att hålla så länge som möjligt. Ingen pratar om vad som händer med näringen, eller hur mycket annat skit vi får i oss.

Det är bara vi som jobbar med näring och komplementär medicin som pratar om detta känns det som. Jag har dock upptäckt något lustigt. Tidigare när jag föreläste om näring och hälsa och presenterade dessa studier, la fram fakta och pratade om hur viktigt det var med att vi fick i oss rätt näring, så nickade de flesta och höll med, men sen var det inte mer med det. Det var som om det inte riktigt togs på allvar. Idag gör jag tvärtom, jag frågar dem som kommer för att lyssna – är vi friska i Sverige idag? Vad tror ni alla folksjukdomar beror på? Och det första de svarar är KOSTEN, vi äter fel, och vi vet om det! De flesta är medvetna om att maten inte innehåller lika mycket näring längre. De som har levt lite längre kan tom känna det på smaken. Fler och fler köper ekologiskt idag, men långt ifrån alla (då skulle de ekologiska alternativen inte finnas i de små undangömda hyllorna). Och visst är det bättre att äta ekologiskt – vi slipper gifterna, men vi får fortfarande inte i oss fullgod näring.

Jag kommer presentera lite fakta här, så får ni göra vad ni vill med den sen 🙂 Man kan säga vad man vill, men jag ser stor skillnad i effekter på dem som tillsätter bra näring till maten. Vill du veta hur du kan få i dig bra och tillräckligt med näring kan du kontakta mig för rådgivning! (dipl. Näringsrådgivare)

Under det senaste århundradet har man genom ökad levnadsstandard kunnat konstatera att behovet av energi det vill säga kaloriintag minskat påtagligt. För hundra år sedan var dagsbehovet av kalorier cirka fyra tusen, medan det idag går åt betydligt mindre mängd kanske halvparten. Vårt behov av mineraler och vitaminer är dock detsamma, som vi måste få i oss trots mindre mängd föda!

I spannmål som till exempel korn, vete, råg, havre och ris har vi de viktigaste mineralkällorna globalt sett. Vid vår raffinering av till exempel vete till vitt mjöl försvinner tyvärr en stor del av våra vitaminer och mineraler. Nu får man istället syntetiskt tillsätta dessa ämnen.

Det har nu kommit rapporter från Tyskland om att näringsinnehållet i vår mat reducerats på ett oroande sätt. Man har vid jämförande studier mellan åren 1985 och 1996 kunnat konstatera en klar minskning beträffande innehållet av mineraler och vitaminer.

  • I broccoli har kalcium minskat med 68%, vitamin B6 med 59%, vitamin C med 58% och magnesium med 35%
  • I spenat minskar magnesium med 68%, vitamin B6 med 59% C-vitamin med 58%
  • I bananer minskar kalcium med 12 %, folsyra med 84%,
  • I äpplen finner man 80% mindre C-vitamin, men istället ökar kalcium och magnesium med 12 respektive 20%

Om detta nu stämmer måste vi nu exempelvis äta bland annat fem gånger så många äpplen, sju gånger så många bananer, tre gånger så mycket spenat och broccoli som för tio år sedan!

Läs hela artikeln på Doktorn.com

Här finns några fler artiklar för er som är intresserade (googla så hittar ni ännu mer):

Utarmning av jord gör maten näringsfattig

Urenergibloggen – om dokumenteren ”Food Matters”

Urenergibloggen – om vår näringsfattiga föda

Posted in: Kost, Näring, Tillskott