Statiner & ”högt” kolesterol

Posted on maj 6, 2011

0


Har ju lovat ett tag nu att jag ska skriva om statiner (läkemedel som ges vid högt kolesterol), men tiden rinner iväg och det är så mycket som är intressant och ligger på hög för att komma in här! Här kommer det iallafall till slut. 🙂

Det kom en intressant artikel i DN för inte sålänge sedan, just om detta ämne. Fascineras över hur våra tidningar faktiskt ”avslöjar” saker som detta lite då och då, men ingenting händer. Varför? Det är så accepterat, att nyheter som detta bara går oss omärkta förbi, utan att någon verkar reflektera över att det är något som inte står rätt till. För mig är det skrämmande. Däremot blir människor rädda för att ta kosttillskott för att de kan innehålla skadliga ämnen?? Menar nu inte att de inte kan göra det och att man inte ska kontrollera vad man stoppar i sig bara för att det är vitaminer, utan undrar bara vart vår kritiska förmåga har tagit vägen när det gäller läkemedel?? För den finns ju uppenbarligen där när det kommer till andra saker.

Urklipp från DN.se – Ett piller för mycket:

1999 gav Världshälsoorganisationen en grupp forskare i uppdrag att uppdatera de världsomfattande riktlinjerna för behandling av högt blodtryck. De kom fram till att gränsvärdet för medicinska insatser skulle sättas så lågt som till 120/80. Med ett sådant värde skulle majoriteten av svenskarna sjukförklaras. Och samhällets kostnader för läkemedel stiga.

Norska läkare anade oråd och på deras initiativ granskades de rådgivande läkarnas kopplingar till läkemedelsindustrin. Och jodå, visst fanns osunt nära band.

***

I ena änden finns läkemedelsindustrin som strävar efter att göra det normala onormalt så att stora befolkningsgrupper kan medicineras – helst under resten av livet. I andra änden finns ett samhälle som har både medicinska och ekonomiska intressen av att inte överbehandla. I ett välfärdssamhälle som Sverige handlar det dels om att inte slänga skattepengar från läkemedelssubventionen i sjön. Men framför allt om att människor riskerar att bli mer sjuka än friska av mediciner som de egentligen inte behöver.

***

Det kan tyckas djävulskt att det läkemedelsbolag, Pfizer, som saluför blodfettssänkaren och försäljningssuccén Lipitor, en medicin som gör 20 procent av de manliga hjärtpatienterna impotenta, är samma bolag som tillhandahåller potensstärkaren Viagra.

***

Trots den bevisligen begränsade nyttan hamnar Lipitor på sjätte plats på branschorganisationen Lif:s tio-i-topplista över vilka läkemedel apoteken lägger mest pengar på. Förra året såldes just denna vara och den generiska kopian för 361 miljoner kronor. Om man adderar de något mindre säljande blodfettssänkarna hamnar slutnotan på 604 miljoner kronor, varav skattebetalarna står för mer än två tredjedelar.

***

Du kan läsa hela artikeln här.

Den ensidiga behandlingen med statiner inom den konventionella medicinen garanterar mångmiljardaffärer för läkemedelsindustrin. I Naturmedicin & Hälsa nr 19 skrev Steven Acuff om Kolesterolvansinnet. Plockat om statiner från Stevens artkel:

 • Statiner orsakar biverkningar som njurskador och grå starr.
 • De blockerar också leverns produktion av Q10*
 • Statiner försvagar musklerna i allmänhet, inklusive den viktigaste av dem alla, hjärtat.
 • Statiner ökar också risken för diabetes.

Det är knappast ett sammanträffande att antalet fall av hjärtsvikt började stiga när massmedicineringen med statiner började för några decennier sedan. Det ”normala” kolesterolvärdet är godtyckligt satt så lågt att människor verkar behöva statiner för att bekämpa sitt ”höga” kolesterol, när de i själva verket har kolesterolvärden som inte är ett hälsoproblem.

* om du äter statiner är det jätteviktigt att du tillför Q10!! (detta bör din läkare informerat om)

Jag har skrivit om kolesterol i tidigare inlägg, men här kommer lite upprepning:

 • Kolesterol är livsviktigt och inte alls det hot mot hälsan som de flesta tror att det är.
 • Kolesterol stärker våra cellmembran, inklusive nervernas myelinskidor som överför nervsignalerna.
 • Majoriteten av de som får hjärtattacker har normala kolesterolvärden.
 • Kolesterol har en nyckelroll i formandet av nya immunceller och hjälper till att skydda kroppen mot cancer och andra immunsjukdomar. Sanningen är att lägre kolesterol innebär en ökad risk att dö i cancer.
 • Kolesterol skyddar mot bakterie- och virusinfektioner. Eftersom infektioner skadar kroppen och orsakar arteroskleros, skyddar kolesterol mot sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar.
 • Kolesterol fungerar som en reparationssubstans och antioxidant. Lågt kolesterol = minskad förmåga att fixa skador och ökad risk att få cancer.
 • Hjärnan består av ca 15% kolesterol, vilket spelar en nyckelroll i utvecklingen av barnets hjärna, likväl som av intelligens i allmänhet. Nyfödda kan ännu inte producera kolesterol så modersmjölken är full av det.
 • Det ger grunden för vår produktion av serotonin (må-bra-substans). Lågt kolesterol skapar aggression, depression och gör tom självmordstankar mer troliga.
 • Utgör hälften av massan i binjurarna.
 • Nödvändigt för att skapa köns- och stresshormoner. Lågt kolesterol kan leda till rubbningar i hormonbalansen.
 • Kroppen gör D-vitamin av kolesterol för stark benstomme, muskeltonus, mineralmetabolism, insulinproduktion o nervsystemet.
 • Kroppen gör gallsalter av kolesterol för att smälta fetter.
 • Kolesterol håller tarmväggarna hälsosamma och förhindrar läckande tarm.

Vill vi verkligen sänka vårt kolesterol med alla de här viktiga funktionerna??

Posted in: För män, Hälsofara