Mer om mikrat (sista för nu) – Om värmda plaster och Alzheimers

Posted on maj 2, 2011

0


Det här får bli det sista inlägget för idag, har trots allt en del annat att göra också 🙂 Jag har skrivit tidigare (i gamla bloggen) om hur xenoöstrogenerna i plaster påverkar oss och vår hormonbalans. Speciellt om de värms upp så att dessa ämnen frigörs. Här kommer en annan synvinkel på uppvärmd plast. Huuua! :/

Värmd plast blir giftig

Plastomslag som läggs i micron kan skapa ett känt cancerframkallande ämne (DEHA) som i sin tur kan överföras till maten du äter. Fett tillsammans med plast i hög värme kan framkalla cancerframkallande dioxiner och vissa plaster har även påvisat påverkan på det mänskliga körtelsystemet. (Dr Edward Fujimoto, Castle Hospital samt Susan Brewster Illinois Universitet)

Var noga med att undvika plaster med ftalater och välj nappflaskor som är märkta och godkända för upphettning. Undvik alltid plastkärl av polyeten och välj hellre keramik och/eller porslin vid upphettning. Man bör inte heller tillaga eller förvara sura livsmedel i aluminiumkärl såsom kastruller, formar och/eller dricksflaskor eftersom de drar åt sig metallfällningar. Med sura livsmedel menas tex rabarberkräm eller citronsaft.

Tänk också på att tomater är sura, så förvara inte krossade tomater i den öppnade konservburken utan i en liten glasburk. Undvik plaster i högsta möjliga mån och använd porslin och glas som förvaring. Desto tunnare plast, desto mer mjukgörare (ftalater) finns i plasten. Ftalater finns dessutom i hudvårdsprodukter, utan att behöva anges på innehållsdeklarationen.

http://www.zarahssida.se

Utdrag ur Artikel om B12 som skydd mot Alzheimers i SvD:

–Våra resultat stärker betydelsen av sunda kostvanor för att förebygga sjukdomen. B12 är säkert inte hela förklaringen, men det är en viktig pusselbit. Mellan 5 och 10 procent av alla äldre i Sverige lider brist på B12 och Miia Kivipelto tror att många fler ligger i riskzonen. En orsak är att förmågan att ta upp vitaminet minskar när man blir äldre. Till det kommer rapporter om att vitaminet lätt förstörs under tillagning och främst i mikrovågsugn. –Det finns stora skäl att utreda hur uppvärmning i mikrovågsugn påverkar vitamin B12. Det finns oroande forskarrapporter samtidigt som man inför system där äldre dagligen erbjuds mikrad färdigmat, säger Miia Kivipelto.

Redan 1998 visade en japansk forskargrupp att mer än en tredjedel av vitamin B12 förstördes i mikron. På senare år har forskare i Spanien och Nederländerna sett skadliga effekter på andra vitaminer. –Vi har inte tittat på B12 men vår erfarenhet är att vitaminer far mycket illa i mikrovågsugnar medan mineraler klarar sig bra. Skadorna förstärks om maten värms länge, på hög effekt och med tillsatt vatten, säger Diego Moreno, forskare vid det spanska vetenskapsrådets forskningscenter i Murcia. Han har själv studerat hur C-vitamin och olika karotenoider förstörs i mikron. Bland annat påverkades lutein som finns i gula fläcken och där brist kopplas till grå starr och makuladegenerering.

Läs hela artikeln här.

Posted in: Hälsofara, Kost, Näring