Visste du det här om spermiedödande medel?

Posted on april 25, 2011

0


Ännu ett uppdaterat inlägg från gamla bloggen. Ni som läst dessa inlägg tidigare – läs gärna igen, jag uppdaterar med ny info och nya länkar där jag hittat ny info sedan sist. Sen vet vi ju att det är bra med upprepning! 🙂

Kvinnors alla kända problem med fortplantningsorganen påverkas förödande av P-piller, injektionsdoser eller stavar med preventivmedel som bröstcancer, äggstockscancer, cancer i livmodertappen samt ofruktsamhet. Hormonspiralen kan förorsaka oregelbundna blödningar och ofruktsamhet. Kvar finns då pessar och liknande preventivmedel och kondomer som ganska säkra och effektiva alternativ, men de kräver spermiedödande medel för maximalt skydd. (Det finns alternativ! Läs mer här!)

Spermadödande medel är inte den perfekta lösningen. Nu visar det sig att spermiedödande medel har sina egna problem. De tillverkas för det mesta av ett rengöringsmedel som heter nonoxynol-9 som dödar spermierna genom att lösa upp deras yttre cell-membran. Det vore ok om de enbart gör så spermierna inte kan överleva men nonoxynol-9 löser även upp membranet på andra celler i slidan inklusive de snälla bakterierna som skyddar mot jästinfektioner samt de celler som bygger vävnaderna i slidan.

Den andra dåliga nyheten angående nonoxynol-9 är att den bryts ner av bakterierna till nonylphenol, ett xenohormon som har en östrogenisk effekt. Forskare har studerat den östrogeniska effekten av nonylphenols på råttor och funnit att de stimulerade celltillväxt i livmodern precis som östrogen gör.

Teoretiskt, om man regelbundet utsätts för spermiedödande medel och dess östrogeniska effekt kan det bli ett problem både för män och kvinnor som redan är östrogen-dominanta. Det kan t ex orsaka cellförändringar i livmodertappen och män kan påverkas av den kvinnliga effekten av östrogen genom att östrogen absorberas genom huden på penisen.

Kondom Använder du och din partner kondom? Då flerdubblas risken för att du ska drabbas av urinvägsinfektion. Forskare i USA har jämfört förekomsten av urinvägsinfektion hos kvinnor mellan 15 och 29 år som har en partner som använder kondom med dem som har samlag utan kondom. Resultaten visar att kvinnor vars partner har kondom med spermiedödande medel löper tolv gånger större risk att drabbas av urinvägsinfektion än kvinnor som aldrig använder kondom. När mannen använde kondomer utan spermiedödande medel är risken sju gånger så stor, skriver Dagens Medicin. Studien presenterades i julinumret av tidskriften Epidemiology. (Aftonbladet)

Kemiskt preventivmedel ökar riskerna Vi vet att P-piller ökar risken för bröstcancer för kvinnor under 20 år, vi vet att nivåerna på viktiga vitaminer som folsyra och B6 vitamin minskar, vi vet att de undertrycker ägglossning. Allt detta för att vi använder syntetiska hormoner i stället för naturliga. Nu verkar det som om även P-piller och Depo-Provera-injektioner ökar risken för infektioner som t ex klamydia och candida och det ökar även risk för HIV-1. Detta kan bero på kemiska förändringar förorsakade av de syntetiska progestinerna eller genom att man inte använda sig av kondomer eller en kombination av båda. Depo-provera minskade risken för svåra smittsamma könssjukdomar; men detta beror på att kvinnorna som använder detta gift får huvudvärk, ryggvärk, trötthet, irritation, och har ingen lust att ha sex…

Länktips för er som vill välja en mer naturlig, kropps- och miljövänlig väg, läs mer här: FemCap och Hormoni

Passar även på att tipsa om Zarah Öbergs blogginlägg idag – om hälsorisker med hormonersättningsterapi