Hur säkert är det med p-piller egentligen?

Posted on april 20, 2011

0


Ännu ett inlägg som funnit med i den tidigare bloggen ett tag…

Saker som alla kvinnor borde veta om födelsekontroll

Utdrag från Virginia Hopkins Health Watch Nyhetsbrev och intervjuer som tidigare publicerats i dr John Lee´s Medical Letters.

Även P-piller med låg dosering är farliga.

Det har varit flera rapporter i media på senaste tiden att de nyare låg-doserings-P-pillren är säkra. Det må vara att de är säkrare än de gamla hög-doserings-P-pillren men de är ändå mycket farliga. De flesta av dem är antingen tillverkade av ett testosteron-likt progestin (syntetiskt progesteron) som kallas 19-nor-testosteron, eller en progestin + en liten mängd östrogen. Det betyder för nybörjare att du doseras med ett progestin varje månad som blockerar det riktiga progesteronet, med alla dess fördelar, från sina receptorer. Du får dessutom lite extra östrogen varje månad och det är det sista de flesta kvinnor behöver.

Det är också väl känt att 19-nor-testosteron binds till östrogenreceptorer och har således potentialen att stimulera bröst och livmoder-cancer. Oavsett dosering, ökar risken markant för djupa blodproppar i venerna som kan vara dödliga.

Enligt en artikel i JAMA (en amerikansk medicinsk tidskrift) har kvinnor som får diabetes under graviditet och som efter förlossningen använt P-piller med enbart progestiner, tredubblat risken att få Diabetes 2.

I en studie som rapporterats i tidningen Arthritis och Reumatism, fann man att kvinnor som tidigare använt P-piller hade 40 % större risk att få immunbristsjukdomen SLE än kvinnor som aldrig använt P-piller. Faktiskt är frekvensen högre av alla typer av auto-immuna sjukdomar hos kvinnor som ätit P-piller.

Nya ”Låg-doserings” P-piller har högre risk för blodproppar.

Den så kallat ”tredje generationens” P-piller, som vi så ofta har hört att de är säkrare eftersom de innehåller en lägre dos östrogen och/eller progestiner, medför faktiskt en större risk för blodproppar för kvinnor som använder dem, enligt en dansk studie som nyligen rapporterats i den medicinska tidskriften British Medical Journal. Artikeln rapporterade att när användningen av den tredje generationens Ppiller steg avsevärt så steg också antalet kvinnor som behövde sjukhusvård för Thromboembolis med 16 %. Thromboembolism är förorsakad av blodproppar, som man vanligtvis får i benen och som kan vara mycket plågsamma. Om en bit av denna blodpropp lossnar kan den vandra till lungorna och då kan den vara dödlig.

För några år sedan rapporterade The American College of Obstetricians (förlossningsläkare) and Gynecologists att för varje 100.000 kvinnor som använder den tredje generationens P-piller, kommer 20-30 kvinnor att få blodproppar.

Experter på familjeplanering fick kommentera denna forskning och de tyckte att det var ett sådant litet antal som drabbades och att det fanns så många fördelar med att kunna skydda mot graviditet. Men om du är en av dessa 20 eller 30 kvinnor som får blodproppen betyder det en hel del, speciellt ifall blodproppen är dödlig.

Varför ökar migrän hos unga kvinnor? Enligt en artikel i tidningen Neurology, researchers at the Mayo Clinic in Rochester, rapporteras att antalet kvinnor som lider av migrän ökande mer än 56 % mellan åren 1979 – 1990 speciellt hos yngre kvinnor i 20-årsåldern.

Migrän är en allvarlig, handikappande huvudvärk som vanligtvis är ensidig. Det är vanligast hos kvinnor och i samband med mensen. Kvinnor som använder naturligt progesteron för att bli av med PMS problem rapporterar ofta att deras migrän försvinner vilket indikerar att östrogen-dominans är en möjlig orsak. Migrän verkar vara relaterad till sammandragning av blodkärlen samt kvarhållande av vätska, båda beroende på effekten av östrogen som inte balanserats av progesteron.

Men varför ökar migränen hos unga kvinnor? En möjlig orsak är den utbredda användningen av P-piller, vilka framför allt är progestiner, som blockerar verkan av det naturliga progesteronet. Ökningen kan också bero på den ökade utsattheten för xenoöstrogener, kemikalier som t ex bekämpningsmedel vilka har en östrogenisk effekt på kroppen.

P-piller ökar risken för livmoderhals- cancer. Det är inte särskilt politiskt korrekt att tala mot P-piller eftersom de förhindrar millioner oönskade graviditeter varje år och det är oemotståndligt bekvämt. Tyvärr tillverkas de av samma syntetiska hormoner som finns i hormonersättningsterapin som ökar äldre kvinnors risk för bröstcancer, hjärtsjukdomar, stroke och problem med gallblåsan och vi vet redan att de blockerar essentiella vitaminer hos yngre kvinnor, stör benbildningsprocessen och ökar risken för bröstcancer (speciellt när man börjar äta P-piller när man är under 18 år). Trots detta skriver vissa läkare ut dem till yngre flickor som bara är 10-11 år för att deras mens är oregelbunden.

Efter att ha undersökt 28 studier på sammanlagt 12.531 kvinnor med livmoderhalscancer och tolkade resultatet mycket försiktigt, fann man att risken för livmoderhalscancer ökade dramatiskt med ökad användning av P-piller för alla kvinnor; inte bara hos HPV-positiva (humant papillomvirus och är virus som kan förorsaka cancer i livmoderhalsen) kvinnor.

Om du tar P-piller och har haft ett positivt cellprov (test för att hitta cancerceller i livmoderhalsen) borde du sluta med P-piller omedelbart. (studie publicerad i läkemedeltidskriften the Lancet den 3 april 2003)

Följande mediciner kan göra P-piller mindre effektiva; tex öka risken för att bli gravid och öka risken att föda barn med defekter. Antibiotikum, mediciner mot Tuberkulos, mediciner mot svamp tex Flagyl, anti HIV-mediciner och epilepsimediciner.