Mer om kolesterol…

Posted on april 16, 2011

1


Kolesterolets uppgift i kroppen

Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne. Det ingår som en nödvändig byggsten i varje cell i din kropp. Kolesterol behövs bland annat för att bygga upp och stabilisera cellmembran, de skal som skyddar alla dina celler. Dessutom är kolesterol byggstenen till alla dina steroidhormoner, såsom könshormonerna testosteron och östrogen. Även D-vitamin är ett steroidhormon som bildas av kolesterol.

Kolesterol transporteras i blodet, för att komma till celler som behöver det. Transporten sker i särskilda ”paket”, med namn som LDL (=”det onda kolesterolet”) och HDL (=”det goda kolesterolet”).

LDL transporterar kolesterolet från levern ut till kroppens celler.

HDL för tillbaka kolesterolet till levern för borttransportering ur kroppen eller återanvändning.

Hur bildas kolesterol?

Det har visat sig att i runda tal 80% av det kolesterol kroppen behöver nybildas av kroppen själv, framförallt i levern. Äter man mindre kolesterol bildar kroppen mer själv. Äter man mer kolesterol bildar kroppen mindre. Kolesterolet i kosten spelar alltså en marginell roll, och troligen finns ingen anledning att bry sig om hur mycket man äter.

Vad betyder dina värden?

Ett högt kolesterolvärde i blodet kan statistiskt innebära en något ökad risk för hjärtsjukdom. Men det beror på vilket värde man tittar på. En hög nivå av ”gott” kolesterol, HDL, innebär tvärtom betydligt mindre risk för hjärtsjukdom. Att bara titta på totalkolesterolvärdet, eller LDL, ger en väldigt osäker riskbedömning. Men det är enormt lönsamt, eftersom de flesta svenskar då hamnar i en ”riskgrupp” och blir potentiella kunder åt läkemedelsindustrin. Daglig medicin, resten av livet.

Det behöver alltså inte vara någon fara om ditt totalkolesterol är högt, det är kvoten mellan LDL/HDL som är viktig att titta på, samt oxiderat kolesterol och triglycerider. Har vi för högt LDL, lågt HDL och saknar antioxidanter som bryter ner kolesterolet (fett) så blir det för mycket fett kvar ute i blodbanan som inte hinner transporteras tillbaka. Det fastnar då på våra blodkärlsväggar och härsknar (oxiderar). Det är detta som kallas åderförkalkning. Oxiderat kolesterol är däremot inget som ingår i standardprovtagning, men du har rätt att få det om du ber din läkare att ta det (han kommer nog att bli förvånad att du känner till detta).

Konstant hög stressnivå i kroppen påverkar kolesterolet på samma sätt och gör att vi får ett högt oxiderat kolesterolvärde, även hos personer som lever nyttigt och trivs med livet.

Ekonomiska intressen bakom

Läkemedelsindustrin vill inte sälja blodfettsmedicin bara till sådana som har bevisad nytta av den. De vill sälja till så många som möjligt. Därför menar de att alla ska ha under 5 i kolesterolvärde. Annars behöver man äta kolesterolsänkande läkemedel, som tex. Lipitor. Lipitor är världens mest sålda läkemedel – som sålde för 90 miljarder kronor på ett år.

Den försäljningen blir förståelig när man undersöker hur vanligt det är med ett kolesterolvärde över 5. Varannan frisk 30åring i Sverige har det. Och 95% av alla 60-åringar. Det ser alltså ut som att kolesterol över 5 är helt normalt? Men läkemedelsindustrin vill hävda att det inte är det. Det vore ok om det fanns bevis för att den stora majoritet av friska vuxna svenskar med kolesterol över 5 har nytta av medicin. Några sådana bevis finns inte.

Läkemedelsindustrin jublar såklart när allt fler, även friska människor behandlas med medicin. Varje dag, resten av livet. I många fall finns inga bevis att de blir friskare av sin blodfettsänkande medicin. Än mindre finns bevis för att de eventuella vinsterna överväger risken för biverkningar. De vanligaste biverkningarna är en smygande muskelvärk och muskelsvaghet.  Men det finns värre, som att statiner ökar risken för diabetes.

För ca 25 år sedan låg gränsvärdet på 8. Genom att sänka det till 5 kan de skriva ut statiner till fler människor, som egentligen inte behöver det, och som i sin tur kommer att få diabetes eller någon annan trevlig biverkning – vilket ger dem fler stamkunder på ännu ett läkemedel… Ser ni vinningskarusellen??

Vad kan DU göra?

När vi vet att kolesterol har så många fördelar – vill vi verkligen trycka ner våra blodfetter med läkemedel? Finns det inget annat man kan göra? Innan statinerna kom behandlade man med niacin, B3 för att höja det goda HDL kolesterolet. En helt vanlig vitamin. Låter inte det bättre än syntetiska läkemdel med rader av biverkningar? Ofast finns det ju ett naturligt alternativ för att rätta till våra obalanser, men tjänar ingen stora pengar på det så hamnar det ofta i skymundan. Annat du kan göra för att påverka dina kolesterolvärden positivt är att äta mer fullvärdigt protein (som innehåller aminosyran tryptofan, som i sin tur omvandlas till B3 i kroppen) samt självklart undvika transfetter!

Källa: Kostdoktorn samt Metabola Syndromet utbildning hos Holistic

På Kostdoktorns sidan kan du läsa mer ingående hur du tolkar dina värden, samt mycket mer information om kolesterol. Det här inlägget var mer för att du skulle få en förståelse för kolesterolets viktiga uppgifter i kroppen, inte låta dig skrämmas av ”höga kolesterolvärden” och luras att äta verkningslösa mediciner…