Hur vet jag när jag har ägglossning?

Posted on april 11, 2011

0


Det är allt bra att hålla koll på sin menstrationscykel och när man har ägglossning av flera anledningar. Främst för att själv ha koll på sin hormonbalans och eventuella avvikelser. En normal menscykel är 28 dagar, med ägglossning 14 dagar före mensdag 1. 

För er som använder den naturliga progesteronkrämen och fortfarande är fertila så är det viktigt att veta när ni har ägglossning, det är nämligen då vi har högst halt av progesteron i kroppen och det är då man ska börja använda krämen. Man följer alltså den naturliga rytmen.

Det finns ju andra orsaker till varför det är bra att veta när man har ägglossning, som om man vill bli gravid, eller om man inte vill bli det. Det kanske enklaste sättet att själv hålla koll på kroppens cykel är med ett fertilitetsmikroskop. Jag har skrivit om det tidigare och tipsade då om en sida där man kunde beställa från USA. Nu har jag hittat en svensk sida, där det är både enklare o billigare att beställa. Klicka här för att komma till sidan.

Det finns även andra sätt att hålla koll på kroppen, här kan ni läsa lite mer om dem:

Hur vet jag när jag har ägglossning?

Du kan identifiera dina mest fertila dagar genom att lära dig hur de relevanta hormonförändringarna yttrar sig i din kropp. En del kvinnor kan t o m känna när de har ägglossning. Detta kallas mittelschmerz, eller ovulationssmärta och beskrivs ibland som ”ensidigt ryggont” eller ömhet i nedre buken som kan vara allt ifrån några minuter till några timmar. Du kanske inte upplever ägglossningen på detta sätt – men det finns andra tecken.

Kolla ditt livmoderhalssekret under hela menscykeln. Förmodligen märker du att konsistensen förändras beroende på var du befinner dig i din menscykel. Kring ägglossningen blir livmoderhalssekretet klart, halt och töjbart. Livmoderhalsens läge och yta förändras också kring ägglossningen: Från hård, låg, stängd och torr till mjuk, hög, öppen och fuktig.

Mätning av basal kroppstemperatur

Precis efter ägglossningen stiger din kroppstemperatur (den kroppstemperatur du har när du vaknar på morgonen efter en normal natts sömn) med 0,5-1,6 grader. Du kan mäta din basala kroppstemperatur (din kroppstemperatur när du vaknar efter en normal natts sömn) med en termometer som mäter tiondelar av hela grader. Denna temperaturökning visar att du haft ägglossning, därför att ägglossningen stimulerar produktionen av hormonet progesteron, som höjer kroppstemperaturen. Du är som mest fertil 2-3 dagar innan denna temperaturökning.

Några experter tror att du har ytterligare ett till två dygn efter att du först märker att temperaturen börjar stiga, men de flesta menar att det då redan är för sent att bli befruktad. Därför rekommenderar många experter att du kartlägger din temperaturkurva under några månader, så att du kan förutse när du är som mest fertil – de 2-3 dagarna innan temperaturen stiger.

En del kvinnor tycker att det går bra att mäta kroppstemperaturen och kolla livmoderhalssekretet. Andra tycker det är svårt att mäta så små skillnader. Livsstilsfaktorer kan också göra det svårt att kartlägga din temperaturkurva, t ex därför att du måste mäta din temperatur varje morgon innan du stiger upp och efter minst 3 timmars ostörd sömn.

Ägglossningstester

Ägglossningstester reagerar på den ökning av luteiniserande hormon (LH) som sker precis innan ägglossningen. De ser ut och fungerar på ungefär samma sätt som graviditetstester, eftersom de mäter hormonhalten i urinen. Ägglossningstester är lättare att använda och ger ofta mer exakt resultat än kartläggning av kroppstemperaturen. De kan förutse ägglossning 24-36 timmar i förväg och kan, till skillnad mot temperaturmetoden, hjälpa dig identifiera när du har ägglossning redan första månaden du använder dem.

Men de är inte 100% exakta. De mäter LH (du får antingen en positivt eller ett negativt resultat, inte ett nummer), men de kan inte avgöra om du har ägglossning efter en ökning. Luteiniserande hormon kan öka utan att ett ägg frisläpps och du kan ha ”falska” LH-toppar innan den ”verkliga”. För att få bäst resultat är det viktigt att följa instruktionerna till punkt och pricka.

Börja använda testet dag 11 om din menscykel är 28 dagar och använd det i sex dagar (eller antalet dagar som rekommenderas av tillverkaren). Börja dag 14 om din menstruationscykel är längre, t ex 35 dagar och fortsätt i nio dagar. De kvinnor som kanske har det största behovet av dessa tester (de som har oregelbunden menstruation) kan vara de som har minst nytta av dem. Om din menscykel är mellan 28 och 40 dagar, kan ägglossningen inträffa mellan dag 14 och dag 26. Testerna innehåller vanligtvis det du behöver för 5-9 dagars testande.

Salivtester

Dessa tester fungerar genom att mäta s k ”salivary ferning”. Under ägglossningen ökar halten östrogen, vilket gör saliven saltare. Man kan se hur saliv kristalliseras när den torkar med hjälp av ett mikroskop. Om saliven är saltare, så torkar den i ett ormbunksmönster. Du kan se detta de 3-4 dagarna innan ägglossningen upp till ett par dagar efter. När du inte är fertil, torkar saliven i ostrukturerade plättar. (tidigare nämnda fertilitetsmicroskop)

Blodprov

Blodprov tas om du har försökt få barn i över ett år, eller sex månader om du är över 35 år gammal. Man kan göra blodprover som visar om dina hormonnivåer ger normala förutsättningar för ägglossning. Eventuellt får du komma in för provtagning vid olika tidpunkter i din menscykel för att kunna mäta luteiniserande hormon (LH), follikelstimulerande hormon (FSH), eller progesteron.

Eventuellt kommer också din sköldkörtelfunktion att undersökas, eftersom sköldkörtelrubbningar kan påverka ägglossningen. Eventuellt behöver du inte ta alla dessa prover. Man kommer att fatta beslut om vilka prover som är nödvändiga, baserat på hur lång och hur regelbunden din menscykel är och andra symptom.

Källa: Babycenter.com