Hur kroppen påverkas av preventivmedel

Posted on april 11, 2011

0


Kvinnors alla kända problem med fortplantningsorganen som bröstcancer, äggstockscancer, cancer i livmodertappen samt ofruktsamhet påverkas förödande av P-piller, injektionsdoser eller stavar med preventivmedel. Hormonspiralen kan förorsaka oregelbundna blödningar och ofruktsamhet. Här tas bara en del upp av alla de problem som orsakas av den hormonella obalans dessa syntetiska medel ställer till med.

Syntetiskt preventivmedel ökar riskerna

Vi vet att P-piller ökar risken för bröst-cancer för kvinnor under 20 år, vi vet att nivåerna av viktiga vitaminer som folsyra och B6 vitamin minskar: vi vet att de undertrycker ägglossning. Allt detta för att vi använder syntetiska hormoner i stället för naturliga. Nu verkar det som om även P-piller och Depo Provera-injektioner ökar risken för infektioner som t ex klamydia och candida och det ökar även risk för HIV-1. Detta kan bero på kemiska förändringar förorsakade av de syntetiska progestinerna eller genom att man inte använda sig av kondomer eller en kombination av båda. Depo provera minskade risken för svåra smittsamma könssjukdomar; men detta beror på att kvinnorna som använder detta gift får huvudvärk, ryggvärk, trötthet, irritation, och har ingen lust att ha sex.

För vissa kvinnor överväger fördelarna att använda P-piller trots biverkningarna, eller är det kanske så att man inte känner till alla biverkningar? Hur nogranna är man med att upplysa unga tjejer om vilka biverkningar de kan få när de börjar med p-piller?

Kvinnor med stabila relationer, regelbundna menscykler och bra kroppsmedvetande kan kanske överväga att använda sig av ”rytmmetoden” som också är känd som ”naturlig familjeplanering”, ”fetilitetsmedvetande” eller ”Billingsmetoden”. Metoden är 99% säker. Mer info finns på hemsidan www.familjeplanering.se

Mellan ytterligheterna syntetiska hormoner och rytmmetoden finns kondomer, pessar samt kondomer för kvinnor. Dessa innehåller oftast spermiedödande medel som inte är det hälsosammaste som man kan ha i sin kropp. Hur detta påverkar vår hälsa är det ingen som informerar om! Eller att det finns andra, hälsosammare och helt naturliga alternativ…

Kondom i sig är ju ett hormonfritt preventivmedel och på så sätt bättre, men även här har vi fortfarannde spermiedödande medel och även xenoöstrogener… Använder du och din partner kondom? Då flerdubblas risken för att du ska drabbas av urinvägsinfektion. Forskare i USA har jämfört förekomsten av urinvägsinfektion hos kvinnor mellan 15 och 29 år som har en partner som använder kondom med dem som har samlag utan kondom. Resultaten visar att kvinnor vars partner har kondom med spermiedödande medel löper tolv gånger större risk att drabbas av urinvägsinfektion än kvinnor som aldrig använder kondom. När mannen använde kondomer utan spermiedödande medel är risken sju gånger så stor, skriver Dagens Medicin. Studien presenterades i julinumret av tidskriften Epidemiology. (Aftonbladet)

Spermadödande medel är inte den perfekta lösningen.

Nu visar det sig att spermiedödande medel har sina egna problem. De tillverkas för det mesta av ett rengöringsmedel som heter nonoxynol-9 som dödar spermierna genom att lösa upp deras yttre cell-membran. Det vore ok om de enbart gör så spermierna inte kan överleva men nonoxynol-9 löser även upp membranet på andra celler i slidan inklusive de snälla bakterierna som skyddar mot jästinfektioner samt de celler som bygger vävnaderna i slidan.

Den andra dåliga nyheten angående nonoxynol-9 är att den bryts ner av bakterierna till nonylphenol, ett xenohormon som har en östrogenisk effekt. Forskare har studerat den östrogeniska effekten av nonylphenols på råttor och funnit att de stimulerade celltillväxt i livmodern precis som östrogen gör.

Teoretiskt, om man regelbundet utsätts för spermiedödande medel och dess östrogeniska effekt kan det bli ett problem både för män och kvinnor som redan är östrogen-dominanta. Det kan t ex orsaka cellförändringar i livmodertappen och män kan påverkas av den kvinnliga effekten av östrogen genom att östrogen absorberas genom huden på penisen. (Läs även mina inlägg om sköldkörteln och hur den påverkas av xenoöstrogener!)

I Sverige fanns förut både gel, Gynol Plus, Today-p-kudden (med ännu starkare koncentration av N-9) och P-skum receptfritt på Apotek. Idag finns endast krämen, Nonoxynol-92% tillgänglig och den skrivs ut på recept är dyr och har kort hållbarhet. Den bör inte användas av någon då det har visat sig att den förutom att den är toxisk, inte är bra för miljön, svider och irriterar samt ÖKAR risken för alla infektioner; urinvägsinfektioner, STI och HIV. Den förstör cellerna i slidan och gör dem mer mottagliga helt enkelt. (WHO´s forskning bl.a.)

I många länder (ej Sverige) har det funnits andra likvärdiga, men ofarliga alternativ till N-9. Buffergel, KY Jelly, Contragel green mfl. I Danmark har man förbjudit N-9 och ersatt med Pessarcreme.

Nu finns ett naturligt och mycket hälsosammare alternativ till de traditionella preventivmedlen – pessaret FemCap som används med det naturligt spermiedödande medlet Contragel grön.

FemCap

Birgit är barnmorska och kvinnan som har tagit in detta till Sverige  på eget initiativ och arbetar helt idéelt med att sprida informationen, något jag tycker att vi alla borde göra. Detta gynnar varje kvinna, och man – då hormonerna från syntetiska preventivmedel även sprids via vårt dricksvatten och påverkas oss alla, inklusive våra barn. (Förutom den direkta effekten de har på våra kroppar).

FemCap är en medicinteknisk produkt för födelsekontroll enligt barriärmetoden. Det är tillverkat i ett hållbart naturmaterial, silikon som är lätt att hålla rent. Det viks ihop och förs längst in i slidan, där det täcker både livmodertappen och delar av slidväggarna. Läs mer om FemCap.

Contragel Grön

Birgit som tagit in FemCap i Sverige har även hittat ett naturligt alternativ till spermiedödande gel, Contragel grön.

Contragel grön är inte toxiskt och spermiedödande utan helt ofarligt,
fast dåligt för spermiernas simförmåga. Contragel grön är lika effektivt som N-9. Billigare, godare, två års hållbarhet och dessutom BRA för slidan. Man kan fråga sig varför ingen annan tar till sig den forskning som finns om N-9 och istället informerar om Contragel? Men som vanligt sitter gammal information djupt rotad och tar tid att ändra, samt att det ofta finns ekonomiska intressen bakom.

Hjälp gärna till genom att sprida sidan till dina vänner! www.femcap.se